Blog
Nuage Groupe
Nuage Groupe

Rövid hazai e-sport körkép Elisontól

Nemes Zoltán Elison

Nemes Zoltán Elison

Az e-sport nemzetközi szinten már milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, de hazai viszonylatban még nem fényes a helyzet szakmai véleményünk szerint. A versenyszerű videójátéknak a nyugati és ázsiai országokban hosszú évekre, vagy akár évtizedekre visszamenő, komoly támogatása és szabályozása van. Ez igaz a versenyekre is; s a játékosok – hasonlóan a tradicionális sportokat űző sporttársakhoz – ismertek, illetve elismertek.

A legismertebb európai versenyre, a Dreamhack-re már több tízezer ember látogat el akár nézőként, akár játékosként évente. Az esemény az elmúlt 26 év alatt elég sokat fejlődött és igazi kultikus hellyé vált a játékosok között. Az első komolyabb hazai verseny a GPS#1 (Gody Professional Series) volt 2003 decemberében, és közel két évvel később a GPS#5 volt az első rendezvény, ahol Electronic Sports World Cup kvalifikációt rendeztek. Emellett több, kisebb-nagyobb verseny is volt itthon, de a BECUP (Budapest Esport Cup) volt a nemzetközileg leginkább látogatott.

Kiemelkedő teljesítmény tekintetében nem állunk rosszul: a ‘Call of Duty 4: Modern Warfare’ fénykorában a magyar „Anexis” csapata sorra szállította a nemzetközi eredményeket, és bár szép eredmények és periódusok voltak különböző Counter-Strike formációk esetében is, a külföldi szervezeteknél való szerződtetés ellenére sem történt igazi nemzetközi áttörés. Aztán jött a 2010-es évek dereka, ahol szép lassan több játékban is meg-megjelentek nemzetközi porondon a magyar játékosok; a teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni Vizicsacsi (League of Legends), DeadFox (Counter-Strike: Global Offensive) és RAISY (Quake Champions) nicknevű játékosokat, illetve Bereznay Dániel (F1 szimulátor) nevét.

Magyarországon jelenleg csak pár szervezet van, ami biztosítja hogy a játékosok főállásként tudjanak az e-sporttal foglalkozni, hogy fejlődjenek és a legjobbak lehessenek. Szerződéssel sajnos nagyon kevés játékos rendelkezik. Ennek előmozdítására jött létre a GameIn, hogy az üzletág itthon is versenyképessé váljon. Célunk, hogy segítsünk e-sport egyesületeket alapítani, szerződéseket nyélbe ütni. Oktatási tevékenységgel fejlesztjük és informáljuk az e-sport résztvevőit és követőit, valamint hangsúlyt fektetünk az e-sport szférában dolgozók képzésére is. Minőségi közvetítésekkel, eredményeket vezetésével, illetve rendezvények, konferenciák szervezésével az e-sport még ismertebbé tételét segítjük, legyen szó profi vagy amatőr videojátékosokról és szervezetekről a jelenben és jövőben. THX, GG, WP, XD

(Elison)

Friss hírek